Ta vare på kulturminnene

Ta vare på kulturminnene

22.08.21 19:48 av Kari R. Authén

Fellesrådet for historielagene i Oslo samarbeider med Byantikvaren om bedre vern av de eldste ferdselsveiene i Nordmarka. Ståle Pinslie mener Gamle Hadelandsvei må ha gått fra Årvoll/Stig til Sørskogen. https://ut.no/.../gamle-hadelandsvei-fra-arvoll-til-stryken Ståle Pinslie har gjort et dypdykk i gamle kart og sjekket terrenget grundig. Nå kan forhåpentlig arkeologene snart få kvalitetssjekket både hans og andres funn. Alle «ekte fornminner» er automatisk fredet men de eldste ferdselsveiene mangler ofte registrering. Viktig at de blir tydeliggjort både på hogstkart og på turkart. At folk bruker dem er bare bra - da holdes de åpne for nye generasjoner.

Les mer
Kjelsås skoles musikkorps fyller 75 år.

Kjelsås skoles musikkorps fyller 75 år.

28.05.21 13:39 av Kari R. Authén

Kjelsås skolekorps fyller 75 år. I denne sammenheng er de interessert i om noen kan bidra med stoff til en jubileumsbok. Vi har mottatt følgende henvendelse: Hei. Jeg henvender meg til dere fordi korpset fyller 75 år neste høst, og jeg har et ønske om at vi får skrevet korpsets historie mens noen av de eldste tidsvitnene kanskje fortsatt lever. Jeg er usikker på om noe slikt har vært utgitt tidligere, eller om vi må begynne fra scratch. Korpset ble stiftet 16. oktober 1947 som Kjelsås Skoles Guttemusikkorps. I 1972 ble navnet endret til nåværende og jenter fikk adgang til korpset. Det hadde også vært fint å vite hva opprinnelsen til symbolet vårt egentlig betyr: en trestubbe der det vokser ut friske grener der det sitter to fugler - og med en soloppgang i bakgrunnen. Jeg lurer også på om korpset opp gjennom årene har hatt noen tydelig musikalsk profil - slik vi har i dag med vår nåværende dirigent Marius Gjersø. Hvem var tidligere dirigenter - og fantes det noen særegne personligheter blant dem? Det vil selvsagt også være stas for dagens musikanter om vi fikk tatt et fint gruppebilde av dem til en slik bok. Fra de siste årene har jeg selv tatt mange bilder fra konserter, turer og arrangementer. Beste hilsen Ingrid Eriksen, styreleder KSM Tlf: 91557442

Les mer
Mai: 1. mai-feiring 1915

Mai: 1. mai-feiring 1915

05.05.21 12:15 av ANNE-GURIN GARVIK

Kjelsås Jern og Metal-arbeiderforening utenfor det gamle Kjelsås Folkets hus (Elvely), 1. mai 1915. 1. rekke: Hildebrand Stålhanske, Einar Løvli, Alfred Stålhanske, Ole Larsen, Hans Hellerud, Sigur (Bollema) Olsen, Rudolf Knudsen, ? Pedersen, Ola Olsen. 2. rekke: Gustav Larsen, Helge Hermansen, Paul Jensen, ? Bernt (Skjenken), Wiktor Bjerke. 3. rekke: Ingebreth Jansen, Oskar Stålhanske, Emil Bjerke.

Les mer
April: Nydalsbrua åpnet 1955

April: Nydalsbrua åpnet 1955

05.05.21 12:08 av ANNE-GURIN GARVIK

Åpning av Nydalsbrua 1955. I skråningen sees husene i Tverrveiene og Lillojordene. Lengre bak sees tårnet på Grefsen kapell, trebygningene på Grefsen skole, Grefsen kirke og helt på toppen av Grefsenåsen sees Grefsenkollen restaurant. Før Nydalsbroen ble åpnet var tverrforbindelsen nord i Aker svært tungvint. Skulle man fra Grefsen til Tåsen måtte man passere Nydalens kapell og Dampen, deretter ned Güetlerbakken forbi nordre inngang til Spigerverket og opp bakken til Maridalsveien. Den andre muligheten var å krysse Akerselva på broen under Brekkedammen. (Kjelsåsveien).

Les mer
Gjøvikbanen på Kjelsås stasjon

Gjøvikbanen på Kjelsås stasjon

11.03.21 13:37 av ANNE-GURIN GARVIK

Her kommer Gjøvikbanen inn for stans på Kjelsås stasjon. Både en passasjer og stasjonsmesteren står klar. Trolig er det også en passasjer som har vært på skitur som skal være med. Priveten står fremdeles. På andre siden av sporet sees en brakke på Mustad fabrikkers område. Det er Heger Plastics som presset grammofonplater. Fabrikkens lagerhall med råstoffer og LP-plater brant 23. mars 1971. Bak lokomotivet sees en bolig som Mustad fabrikker bygget til sine ansatte. Det er arbeiderboligen Haug,- som mest ble kalt Bolí´n. Både Boli´n og Heger Plastics ble revet for å gi plass til Teknisk museum som ble innviet i 1986. Bilder er fra 1966-1969.

Les mer
Skøyteis

Skøyteis

26.02.21 11:29 av Kari R. Authén

Enkelte år er det fin skøyteis på Maridalsvannet når frosten kommer tidligere enn snøen. Lar snøen vente på seg, er det fremdeles vanlig at det er mange som går på skøyter på vannene i marka. Her er de tre vennene Bjørn Aarøe Halvorsen, Knut Balchen og Jon Strengehagen som alle har lengdeløpsskøyter. Foto: Leiv Halvorsen

Les mer